This website works best with JavaScript enabled

 

 

shutterstock_421760062.jpg

Обслужваме клиенти от цялата страна

Разполагаме с високотехнологична машина за смяна на масло в амортисьори с помощта на вакуум. Машината е произведена от реномираната марка ÖHLINS и нейното предназначение е след отваряне/ревизия/смяна на масло в хидравличен амортисьор останалият в камерата въздух да бъде изтеглен. Целта е една единствена – наличието на въздух в една хидравлична система винаги намалява нейната ефективност и правопропорционално влошава поведението и при повишаване на температурата на маслото.

Нека вземем за пример един моно шок на известния производител Bilstein:


 

В този случай наличието на въздух в камерата допринася за разпенване на маслото и рязко понижаване на ефективността на хидравличното бутало (кавитация). По-просто казано се получават „дупки“, в които амортисьора не действа, а „пропада“. Възможно е да чуете изхлопване при движение или в случай, че амортисьора е демонтиран бихте могли да забележите „пропадане“ на пръта в дадени моменти.

С помощта на нашата машина първо старото масло се изсмуква в първия резервоар, след което камерата се вакуумира и отново се напълва с чисто масло от втория резервоар. Тази процедура се повтаря 2-3 пъти, докато маслото е напълно обезвъздушено. Резултатът се вижда с просто око от графиката създадена от машината за тест на амортисьори (Shock Dyno – дино стенд за амортисьори) – постоянно поведение независимо, че температурата се повишава. Липса на „кавитация“, пропадания и неадекватно поведение.

Най-осезаем е проблемът при двуколесните МПС - мотоциклети и велосипеди. При тях разликите в поведението на предния и задния амортисьор се усещат преекспонирано, поради малката маса и рязко променящият се център на тежестта. Повечето клиенти се оплакват от „подхвърляне“, което се дължи на неочакваното пропадане (омекване) и след това внезапно втвърдяване (или обратното) на хидравличния амортисьор.

Когато този феномен е наличен в автомобилен амортисьор – страничният ефект е „изхлопване“, което често се бърка с износване на останалите компоненти от ходовата част. В сравнение с дуколесно МПС, поради голямата маса и 4те броя амортисьори, много по-трудно бихте могли да доловите кавитация. Най-често тя се проявява при интензивно спиране, когато центърът на тежестта се измества върху предната ос и усилието, както и температурата на предните амортисьори рязко се покачва. Усеща се неадекватно „подскачане“, което се дължи на свиване и разширяване на образувалите се „въздушни дупки“. В следствие спирачният път и способността за недозавиване се увеличават.

Ние държим на качествения контрол и това компонентите да работят така както са проектирани. Липсата на теч от един амортисьор не означава, че той няма прекомерно количество въздух в него. Ако не харесвате как се държи вашата „предница“ или заден шок – опитайте със смяна на масло при нас!

Телефони 

Станислав Цончев
Call +359 887260560
Управител

Петя Димитрова
Call +359 88 787 1330 Мениджър клиенти

 

Facebook  

Обслужваме клиенти от цялата страна

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #f_syc9 #eef77 #020614063440