This website works best with JavaScript enabled

 

 

r8_v10_FSI.jpg

Обслужваме клиенти от цялата страна

ABC = Active Body Control by Mercedes-Benz

С тази статия искаме да хвърлим малко светлина върху една от най-софистицираните системи за контрол на окачването – Active Body Control (ABC) на Mercedes – Benz, произведена в сътрудничество със SACHS. Маслено окачване, хидравлични амортисьори и рециклиране  ремонт на амортисьори

След десетките екземпляри от моделите S Class W220, S Class W221, CL C215, CL C216, SL R230, които ремонтирахме в последните няколко години, добихме безценен опит и се справихме с много проблеми. Някои от тях бяха въпрос на инвестиция от страна на клиента, други свързани с много анализи и труд преди да успеем да стигнем до ядрото на истинския проблем. Конструирахме стенд за тестване на помпите както и станция за тестване на хидравличните блокове. Окомплектовахме и ремонтен комплект за пълно реставриране на хидравличните блокове. Успяхме да се запознаем с всеки един възел и неговите действия в работен режим. С няколко думи – започнахме да мислим и говорим на ABC език.

Обобщение на най-честите проблеми и подход за „първа помощ“

 

Симптом

Причина

Какво да направя?

На таблото се появява грешка ABC с добавка VisitWorkshop или DriveCarefully

Системата Ви уведомява за проблем с окачването. Той може да бъде малък (грешка в бяло/синьо) или голям (в червено). В случай, че видите грешка в червено, то най-вероятно системата вече се е заключила.

 

В случай, че съобщението се появи за момент и изчезне, е добре да посетите сервиз, за да бъде разчетена грешката и евентуалната моментна загуба на налягане в системата.

 

Ако грешката се задържи за повече от няколко секунди или остане на информационния дисплей – отбийте и направете визуална проверка на окачването.

Спрете при първа възможност и изгасете Вашият Benz.

 

Започнете от вън на вътре като погледнете около всяко колело за теч, локвички от зеленикаво масло. По възможност се наведете и погледнете под автомобила за спукана маслена магистрала и ЗНАЧИТЕЛНО количество масло.

 

За да бъдете абсолютно категорични, че липсва масло във Вашата система, отворете капака и проверете нивото на маслото с гумено/пластмасовата пръчка монтирана върху казанчето. Ако тя е счупена – светнете със smartphone torch и вижте дали не е „сухо“. Ако отговорът е ДА, Ви е нужна пътна помощ! Това не е спукана гума, която леко изпуска и ще се доберете до гумаджийницата!!! Това е сериозен проблем и по-добре спрете СЕГА, отколкото да съжалявате за щетите, които бихте причинили, оставяйки помпата и системата без масло дори за няколко километра.

ABCDriveCarefullyсе появява за момент при рязко пропадане в дупка, неравност или при преминаване през „легнал полицай“.

 

След като загасите автомобила забелязвате теч на масло отпред в ляво. Когато отворите капака на двигателя, казанчето на ABC е олято в масло. Понякога придружено от пяна.

Една или повече от всички 4 акумулатори на налягане (сфери) е дефектирала. Системата има недостиг на налягане в случаите на „глад“ при подобни резки промени.

Следете честотата и ако е възможно при пропадането на кой от двата моста (преден/заден) се появява грешката. В случай, че грешката зачести и започне да се появява дори при по-безобидни неравности, то най-вероятно „сте за сфера“.

 

Обичайните заподозрени са по-големите сфери с номер А2203270115. Трябва да се обърнете към механик, който да ги свали, провери и даде оценка за тяхното състояние.

 

Сферите са едни от най-евтините компоненти като нови в цялата система – ако ще сменяте някоя от тях - купете нови!

Нивото на колата спада осезаемо (повече от 1см до ниво - „ гумата е в калника“)  в рамките на няколко минути до няколко часа. Случва се само на едно колело или цял мост.

 

Нивото на автомобила се покачва веднага след изгасване на автомобила – усеща се като леко размърдване.

 1. Някой от амортисьорите има външен теч от горната/ABC част. В случай, че маслото е зелено (по предписание), то тогава то би трябвало да бъде от ABC.
 2. Заключващите клапани (2х хидравлични блока, 2х заключващи клапани на всеки блок, по един за всеки амортисьор) не уплътняват достатъчно добре и пропускат налягането. Най-често причината е износени уплътнения и/или тефлоновите им гърбове.
 3. Възможно е и някой от контролните клапани (2х хидравлични блока, 2х контролни клапани на всеки блок, по един за всеки амортисьор) да не уплътнява/затваря достатъчно плътно в позиция (± 0 средна), в следствие на което налягането в системата се насочва към „подскачащата/повдигащата“ се точка веднага след изгасване на автомобила.
 4. Ако имате теч от амортисьора, то той трябва да бъде отстранен колкото се може по-скоро. Бихте могли да го замените с друг или ремонтирате/рециклирате при нас.
 5. При „пропадане“ на някой от ъглите, Мерцедес препоръчват процедура „flush“, подменяйки цялото масло и филтъра чрез „Rodeo“ тест. Опитът си струва ако маслото е старо и видимо замърсено. „Rodeo“ тестът подлага колата на максимално усилие, което евентуално би почистило системата.

 

По-ефективния начин е демонтаж на блока и неговото рециклиране. Подменят се всички VITON уплътнения, техните PTFE гърбове и всички канали се почистват под налягане. При нужда леглата на клапаните се шлайфат на  CNC фреза. След ремонта всеки блок се тества на налягане 200BAR за поне 8ч.

 

Най-добрия начин за преодоляване на проблема е да закупите нов блок. Той ще бъде малко по-различен от стария, поради промяна в архитектурата на клапаните. Клапанните тела от „второ“ поколение се считат за значително по-надеждни, бързодействащи, по-рядко блокиращи и би трябвало да издържат около 10г нормална употреба на автомобила.

ABC VisitWorkshop или DriveCarefullyсветва при всяко палене и НЕ изчезва.

Това би означавало „стачка“ на ABC окачването. Управляващият блок е отчел грешка с приоритет 1 или 0 => нивото се заключва и не можете да го промените чрез бутона с двата диода. В случай, че заключващите клапани са в кондиция, автомобилът не би трябвало да „падне“ на земята.

Най-честите причини са:

 • Помпата не може да засмуче масло или вдигне желаното налягане (мин 100BAR, за да бъде в началото на работен режим или 130BAR, за да коригира нивото). Работното налягане на празен ход е около 180BAR.
 • Имате пробив в системата и голямо количество от маслото в резервоара на ABC е изчезнало => помпата няма какво да засмуче!
 • Дефект в някой от сензорите отговарящи за ниво, налягане или ускорение. В най-добрия случай, може да се дължи на лош контакт или прекъсната верига, поради скорошен ремонт, влага, автомивка и тн.

Първото нещо, което трябва да направите е да спрете двигателя колкото се може по-бързо. След това отворете капака и проверете нивото на маслото. Ако то е ниско или „няма нищо“ на пръчката/в казанчето, то тогава Вие се нуждаете от доливане ПРЕДИ да стартирате отново двигателя! НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ помпата да работи на „сухо“! След доливане направете визуален оглед на автомобила за течове. В случай, че теча е прекалено голям, най-добре повикайте пътна помощ!

 

За да сте сигурни с естеството на проблема Ви е нужен оторизиран дилър на мерцедес или сервиз, който разполага с нужната техника и знания, за да определи каква е причината Вашият верен мерцедес, да Ви изневери.

ABC VisitWorkshop или DriveCarefullyсветва и остава, докато не рестартирате чрез повторно запалване. Понякога рестартирането „оправя“ нещата за известно време.

 1. Проблем с помпата, която не може да поддържа желаното налягане.
 2. Проблем с някой от 8те сензора за ниво на автомобила (общо 4 „кантарчета“ и 4 сензора в плунжерите/прътите на амортисьорите)
 3. Ефикасен начин да направите тест на Вашата помпа без да я демонтирате е „Rodeo“. В случай, че помпата може да премине целия тест без налягането да падне под 100BAR, то тогава Вашата помпа е в перфектно здраве. Този тест напряга системата до пределни нива и е добре да ВНИМАВАТЕ с него. Предположете, че може да имате и спукана/и сфери, които да Ви заблудят, че проблема е в помпата.
 4. Проблем с някой от сензорите за ниво ще бъде ясен като бял ден от докладите/логове на диагностичен уред, който може да разчете контролния блок на ABC.
 

Чувате боботене, шум като от спортно гърне тип Remus в диапазона ДО 2000 оборота (въпреки че това е луксозен автомобил без подобни доработки). При по-рязко форсиране, боботенето прераства в шум, който бихме оприличи на шум от перка на излитащ дрон или реактивен двигател при запалване.

Пулсаторната (Pulsation Dampener) сфера е износена.

Шумът се допълва от вибрация под краката на шофьора и пасажера зад него. Много прилича на шум от горивна помпа и поради усилването в посока резервоара, човек може да се подлъже.

При натискане на бутона за промяна на нивото шумът изчезва и след малко отново се връща. Ако опитате да махнете пистовия ремък, шумът изчезва, но причината не е в самата помпа, а пулсаторната сфера!

 

Подмяната на този акумулатор за изглаждане на пулсациите в налягането изисква малко повече време при SL R230, защото се намира в задната частна на предния ляв калник и трябва да се демонтира подкалника, за да бъде демонтиран.

 

При системите от „второ“ поколение (2007+), тази сфера се намира върху самата помпа и в зависимост от двигателя, сложността на демонтаж/монтаж може да бъде от средна до висока.

 

Най-удобно е при модели W220 и W215, при които сферата се намира отдолу в дясно, зоната на краката на пасажера до шофьора, непосредствено зад десния, преден, долен носач.

Чувате „цвърчащи“ звуци от хидравличните блокове. Наподобяват типична, необезвъздушена хидравлична система.

 

Разположението на блоковете при SL R230 се различава от останалите моделни поколения.

Имате въздух в системата, който най-вероятно е блокиран между блока и някой или множество от амортисьорите.

За да се справите с този проблем Ви е необходим подемник, на който да обезвъздушите амортисьорите през специално предназначените за това пробки (на всеки амортисьор по една). Процедурата крие рискове от сериозни контузии и изисква техника и знания, с които не всеки разполага. Препоръчваме подобни процедури ДА НЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ на улицата с помощта на оригиналния крик от автомобила! Потърсете професионалист.

     


 

До тук описахме основните и най-често срещани проблеми с окачването погледнато от страната на шофьора и как би могъл да се насочи към ефикасното им отстраняваме. По нататък ще се занимаем в детайли с всеки един от компонентите в системата, тяхната функция, принцип на действие и откриване на проблем при евентуална повреда.

Общо описание и факти за ABC by Mercedes – Benz

 

Активната система за окачването на шасито ABC е хидравлична и се управлява индивидуално от контролен модул. Той следи всички сензори и изпраща команди до хидравличните блокове, така че автомобилът да бъде нивелиран/успореден на пътя по всяко време. Крайната цел е Вашият мерцедес да запази центъра на тежестта си колкото се може по-ниско и в средата на шасито, „опълчвайки“ се на трансфера на масите както при конвенционалните окачвания с McPherson и стабилизираща щанга.

В случай че възникне проблем с тази система, контролния модул веднага ще ви извести със съобщение в бял/синкав или червен цвят. Ако съобщението е от първия вид, системата ще продължи работата си, но се препоръчва да обърнете внимание колкото се може по скоро, преди съобщението да се превърне в „червено“, което ще означава, че вашето окачване вече не е активно и съществува сериозен проблем, който възпрепятства нормалната му работа. ABC „Visit Workshop или ABC „Drive Carefullyса най-често срещаните съобщения, които евентуално ще видите на информационния дисплей.

 • ABC „Drive Carefully“ – е „по-малкото зло“ и Ви предупреждава, че системата не работи според всички изисквания, но въпреки това е активна. Най-често това би било моментна загуба на налягане (невъзможността на системата да се върне в желаните от нея параметри за определено време) и/или спорадични/временни проблеми с някой от сензорите, които са извор на информация за контролния модул.
 • ABC „Visit Workshop“ – е по-сериозен проблем, който сигнализира за механична повреда и най-вероятно нужда от ремонт на някой от компонентите.

Едно от най-често срещаните съобщения/предупреждения е „car too low“, което е свързано с прекалено ниско ниво в един или повече от ъглите на автомобила.

 • Обърнете внимание на заключващите клапани, защото най-вероятно колата е „пропаднала“ под минималното ниво. След запалване и натискане на бутона за ниво, най-вероятно грешката ще изчезне. Същото би се случило, когато поставите скоростния лост на D и потеглите – окачването би трябвало автоматично да се самонивелира.
 • Подобно съобщение би могло да бъде свързано с отслабваща помпа или дефектни акумулатори на налягане, поради което шасито ще „пропада“ в условия на рязка смяна на посока или агресивно спиране.
 • Ако грешката се появи, но НЕ ИЗЧЕЗНЕ то това би означавало че нивото на една или повече страни не може да бъде върнато в желаните от контролния модул нива. ИЗПРАВЕТЕ ВОЛАНА и повикайте пътна помощ, за да не се наложи да подменяте нарязани от калника гуми и недобре „раздутите“ от тях калници. Особено ако джантите и гумите с които шофирате са с по-широка следа!

Не се тревожете, че няма да може да разберете какво е породило съобщението за грешка, в случай че то се появи за момент и изчезне. Контролният модул разполага с памет за грешките, където подробно и прилежно се запазва всичко!

ВАЖНО е да обърнете внимание на всяко едно съобщение свързано с ABC! Особено ако не сте виждали подобна грешка от дълго време или тя не е свързана с познат за Вас проблем. Тогава отбийте и загасете двигателя колкото се може по-скоро! От Вас се изисква да направите визуален преглед за теч на основните възли като амортисьори, достъпни маркучи и нивото на маслото в резервоара. Ако проблемът е теч на масло и помпата остане да работи „на сухо“, рискувате тя да прегрее, надере стените и хиляди малки алуминиеви стружки да се пръснат из цялата система като чума! Разходите по ремонта могат доста бързо да надхвърлят и най-смелите Ви очаквания.

Ако все пак грешката на таблото е ABC „Drive Carefully, то наистина е добре да „Шофирате Внимателно“! Системата е в авариен режим и най-вероятно ще усетите твърдото возене и моментно подскачане, породено от превърналото се вече в леко пасивно ABC.

ПРЪЧКАТА НА МАСЛОТО

 
 

 

Изключително прост, но същевременно важен и удобен уред за измерване на нивото на казанчето. Ако вече сте „вдигали“ тази пръчка, най-вероятно сте забелязали, че тя има два белега – по един от всяка страна:

 • „MOTOR AUS UNBELADEN означа изгасен двигател, без да бъде натоварен автомобила – т.е. на ниво 0 = стандартно ниво. За да отчетете коректно нивото на този белег трябва да изчакате около 5-7мин след като изгасите двигателя, за да спадне налягането в системата и маслото от акумулаторите да се върне обратно в казанчето/резервоара. Точно поради тази причина белегът в този случай е позициониран по-високо.
 • „MOTOR AN UNBELADENозначава запален двигател, без да бъде натоварен автомобила – т.е. на ниво 0 = стандартно ниво. За да отчетете коректно нивото на този белег трябва да изчакате температурата на маслото в системата да се покачи на около 40˚C ~ 10мин работа на празен ход, придружено от ~20 пъти промяна на нивото посредством бутона. Имайте предвид, че маслото като флуид се разширява значително, а температурата му в работен режим на системата ABC е между 60˚C и 80˚C.

Препоръчва се при всяка смяна на двигателното масло и/или обслужване да „взимате проба“ със спринцовка от казанчето на ABC, за да анализирате каква е степента на замърсяване и дали има нужда от неговата подмяна. Цветът е доста показателен – свежото/ново масло е светло зелено и с времето започва да потъмнява. Когато вече е с кафеникав оттенък или черно – ТРЯБВА да бъде източено и подменено! Не позволявайте в системата да циркулира замърсено с отлагания масло, което да наподобява това да изпиете чаша вода с карфици или малки стъкълца!

Дизайн на системата Active Body Control (ABC) от Мерцедес Бенц

 

Този тип окачване се монтира на следните модели на Мерцедес:

 • R230 SL Class (2003 - 2012 : SL320, SL500, SL550, SL55 AMG, SL600, SL65 AMG)
 • R231 SL Class (2012+ : SL350, SL400, SL550, SL63 AMG, SL65 AMG)
 • C215 CL Class (2000 - 2006 : CL500, CL600, CL55 AMG, CL63 AMG, CL65 AMG)
 • C216 CL Class (2006+ : CL500, CL600, CL55 AMG, CL63 AMG, CL65 AMG)
 • W220 S Class (1998 - 2006: S280, S320, S350, S430, S500, S600, S55 AMG, S65 AMG)
 • W221 S Class ( 2005 - 2013 : S280, S300, S350, S400, S450, S500, S550, S600, S63 AMG, S65 AMG )

Основните компоненти на система можете да видите на схемите по-долу, като в зависимост от модела, тяхното място за монтаж се различава, но принципа на действие се запазва.

 

Схема C215  (ремонт  на  хидравлични амортисьори)

 


 

 

Схема R230  (маслено  окачване)

 


 

 

Компонент

Предназначение

ABC Control Module – контролен блок

Управлява цялата система, вързан е към CAN BUS

Pump - помпа

Набавя нужното налягане за работа на системата

Pulsation Dampener – пулсаторна сфера

Изглажда пиковете и падовете на налягането на помпата, породени от нейния дизайн  (радиално-бутална помпа) (P/N 2203270215)

Pressure Limiting Valve – предпазен клапан за налягане

Разтоварва налягането в системата и се грижи за това то да НЕ превишава 200BAR

Pressure Sensor – сензор за налягане

Отчита налягането в системата и подава информацията на контролния модул

Front Axle Valve Block – Клапанно тяло/хидравличен блок за предния мост

Контролира подаването на масло към и от предните амортисьорите

Rear Axle Valve Block – Клапанно тяло/хидравличен блок за задния мост

Контролира подаването на масло към и от задните амортисьорите

Front Axle Accumulator – акумулатор на налягане/сфера на предния мост

Акумулира масло под налягане, което да бъде на разположение на предните два амортисьора, помагайки на помпата при нужда от корекция на нивото.

(P/N 2203270115)

Rear Axle Accumulator - акумулатор на налягане/сфера на задния мост

Акумулира масло под налягане, което да бъде на разположение на задните два амортисьора, помагайки на помпата при нужда от корекция на нивото.

(P/N 2203270115)

Struts - амортисьори

Connects the chassis to the wheels and the coil spring inside absorbs vibration. Pumping hydraulic fluid into the strut raises the vehicle.

Свързват шасито с колелата и пружината в тях има за цел да абсорбира вибрации. С помощта на масло под налягане, което навлиза в амортисьора, се променя нивото на автомобила.

Return Accumulator – акумулатор/сфера за налягане в обратния кръг

Изглажда разликите в налягането на маслото, което напуска амортисьорите и се връща в посока резервоара/казанчето

(P/N 2203270415)

Return Pressure Check Valve /
Temperature Sensor – еднопосочен клапан на обратния кръг/температурен сензор

Maintains a minimum return side pressure of 10 bars, and reports the oil temperature to the control module

Поддържа минимално налягане от 10BAR в обратния кръг и изпраща данни за температурата на маслото към контролния модул

Oil cooler – охладител на маслото

Малък по големина радиатор, който охлажда флуида

Reservoir - резервоар

Служи за запас на допълнително количество масло, което да бъде използвано при повишаване  на нивото и зареждане на акумулаторите с флуид под налягане.

Strut position sensors – сензор за положение на пръта/плунжера

Дава информация на контролния блок точно къде се намира всеки един от плунжерите.

Ride height sensors – сензори за ниво  - кантарчета

Докладва на контролния блок колко високо седи всеки един ъгъл, посредством ъгъла на носачите.

Motion sensors – сензори за ускорение

Дава информация на контролния блок какво действие извършва автомобилът – завива, спира, ускорява

 

Архитектура на хидравличните компоненти

 

Схема 03 е може би най-важната и състоятелна схема подадена от Mercedes – Benz за ABC. Разгледайте я внимателно и се запознайте с цветовете описващи различните пътища и функция на отделните възли. Всяка една грешка записана в контролния модул е пряко свързана с един или множество от тези компоненти.

Схема 03 – техническа схема на всички хидравлични компоненти в ABC

 

a Suction pipe

52 Pressure supply valve unit

Y36/1 ABC front axle valve unit

b Working pressure

52a Pulsation damper

y1 Left front suspension strut control

c Control pressure

52b Valve pressure limiting valve

y2 Left front suspension strut shut-off valve

d Return flow

53 Return flow pressure reservoir

y3 Right front suspension strut control valve

 

56 Front bleeder screw

y4 Right front suspension strut shut-off valve

1 Radial piston pump

57 Rear bleeder screw

Y36/2 ABC rear axle valve unit

2 Oil reservoir

B4/5 ABC pressure sensor

y1 Left rear suspension strut control

2a Oil filter B22/1

B22/1 Left rear plunger travel sensor

y2 Left rear suspension strut shut-off valve

4 Rear axle pressure reservoir

B22/4 Left front plunger travel sensor

y3 Right rear suspension strut control valve

9 Oil cooler

B22/5 Right front plunger travel sensor

y4 Right rear suspension strut shut-off valve

14 Front axle pressure reservoir

B22/6 Right rear plunger travel sensor

Y86/1 ABC suction restrictor valve

40 Front suspension strut

B40/1 ABC oil temperature sensor valve

 

41 Rear suspension strut

 

 

 

Нека се „потопим“ в системата и проследим пътя на маслото през отделните компоненти. Преди да стартираме автомобила маслото се складира в резервоара/разширителен съд (2). Веднага след стартиране на двигателя, маслото бива засмукано от помпата (1). Върху помпата е монтиран дроселиращ клапан (Y86/1), който регулира дебита на помпата и по този начин, до голяма степен налягането в системата. След това флуида под налягане преминава през блок (52), върху който е монтирана пулсаторната сфера (52a) (изглажда пулсациите в налягането подадено от помпата), механичен предпазен клапан (52b) (регулира налягането да НЕ превишава 200BAR) и сензорът за налягане (B4/5) (подава информация за стойността на налягането на контролния модул). В случай на пикове на налягане от страната на помпата, клапан (52b) трябва да разтовари в обратния кръг. По нататък в системата маслото отива едновременно към предния (Y36/1) хидравличен блок/клапанно тяло и задния (Y36/2) хидравличен блок/клапанно тяло. Там то се разпределя към съответния амортисьор (40) и (41). Към всяко от клапанните тела (Y36/1) и (Y36/2) е свързан акумулатор на налягане/сфера (14) и (4), който се грижи помпата (1) да изпълнява подпомагаща функция за налягането. Т.е. помпата захранва акумулаторите с налягане, а те амортисьорите. Ако някоя от тях е дефектна, нагледно ще видите причината за моментно съобщение за ниско налягане при рязка промяна на нивото (дълбока неравност, легнал полицай и тн.) Всеки хидравличен блок разполага с 2 заключващи (y2,y3) и 2 контролни (y1,y4) електромагнитни клапани. Те се управляват от контролния модул на ABC спрямо нуждата за корекция на нивото. Естествено нивото се контролира чрез пълнене или източване на масло към/от амортисьорите. Когато маслото напуска даден амортисьор, съответния контролен клапан (y1 или y4) го насочват по връщащата магистралата в ЗЕЛЕН цвят. Маслото напускащо задното клапанно тяло преминава през „малка“ сфера (53), която служи като буфер или за изглаждане на флуктуациите в маслото под налягане, напускащо някой от амортисьорите. По този път маслото достига алуминиев блок, който се състои от температурен сензор (B40/1) и еднопосочен клапан (намира се преди радиатора и е обозначен като „пружина с топче“ точно в ляво над сензора B40/1. Той се поддържа минимално налягане от 10BAR в „зелената“ магистрала). В алуминиевия блок се сливат връщащите магистрали от предния (Y36/1) и задния (Y36/2) блокове. Накрая флуида преминава през сравнително малък охладител (9) и се връща обратно в резервоара (2) като на входа му преминава през 3 микронен филтър (2а). Той е потопен в казанчето.

 

Архитектура на електрическите компоненти

 

Схема на електрическите компоненти в R230  маслено  окачване и  амортисьори

 

A1p13 Left multifunction display

B22/8 Left front level sensor

B40/1 ABC oil temperature sensor

A1p15 Right multifunction display

B22/9 Right front level sensor

N51/2 ABC control module

B4/5 ABC pressure sensor

B22/10 Right rear level sensor

N72s18 Level adjustment switch

B22/1 Left rear plunger travel sensor

B24/3 Front left body acceleration

N72s20 ABC SPORT switch

B22/4 Left front plunger travel sensor

B24/4 Front right body acceleration

Y36/1 ABC front axle valve unit

B22/5 Right front plunger travel sensor

B24/5 Rear left body acceleration sensor

Y36/2 ABC rear axle valve unit

B22/6 Right rear plunger travel sensor

B24/12 ABC lateral acceleration sensor

Y86/1 ABC suction restrictor valve

B22/7 Left rear level sensor

B24/14 ABC longitudinal acceleration

 

 

Във всеки калник има по един сензор/датчик за ниво (B22/7,8,9,10), който подава данни за нивото на всеки един от ъглите на автомобила. Също така във всеки амортисьор има по един сензор (B22/6,5,4,1), който информира контролния блок за това, колко разпънат е един амортисьор – според неговия прът. Системата разполага с 5 сензора за ускорение: странично, надлъжно и ускорение на цялото шаси (B24/3,4,5,12,14). Контролният модул на ABC следи датчиците 10 пъти в секунда и решава дали да добави или източи масло от всеки един амортисьор индивидуално.

Всички сензори и соленоиди в мрежата на ABC са свързани директно към компютъра на Active Body Control. В случай, че някой от тях липсва, дефектирал е или подава невъзможни данни/прекъсва, то тогава системата ще се заключи/влезне в авариен режим. Подобна ситуация задължително ще бъде придружена със съобщение/грешка на таблото/информационния дисплей "ABC Drive Carefully" или "ABC Visit Workshop". Въпреки големия брой сензори пръснати из целия автомобил, проблемите с тях са рядкост – в повечето случаи проблемите са свързани с хидравличната част на системата.

Официалните дилъри и сервизи на Mercedes – Benz, както и доста други независими, които работят често с марката, притежават СТАР диагноза (STAR Diagnostic System, Star Diagnosis, SDS, DAS, XENTRY). Софистициран уред за диагностика на Мерцедес, произведен от самите тях. Служи за прецизен прочит на абсолютно всички системи вградени в автомобила. Обикновено универсалните диагностични уреди/четци НЯМАТ възможността да се свържат с контролния модул на ABC, което прави ремонтната дейност с подобна система почти невъзможна. Освен прочит на грешки и живи данни от сензорите, STAR диагнозата има възможността да калибрира, извършва сложни последователни програми за диагностика на изправността на системата (Родео тест, Динамичен тест, Автоматично нивелиране и др.), прочит на логове от данни и др. За да бъде отстранен проблем с ABC е почти задължително да посетите сервиз, който разполага с нужната диагностична техника. За да бъде правилно анализиран, тестван и/или калибриран един автомобил с АБЦ, STAR е задължителен и незаменим инструмент.

Основно има две генерации на системата ABC. Първата се вгражда в моделни поколения W220, C215 и R230 в периода от 2000 до 2006 г. Второто поколение е представено през 2007 г., като основните разлики са в хидравличните клапанни тела/блокове (подобрено качество и добавен сензор за налягане на всеки един изход към амортисьор), пулсаторната сфера е преместена директно върху помпата, времето за реакция на системата е подобрено и амортисьорите вече НЯМАТ сензор за позиция на плунжера (Plunger Travel Sensor B22/1,4,5,6).

Въпреки че позицията на отделните компоненти като цяло е подобна, има минимални разлики при отделните модификации (500, 600,55 AMG, 65 AMG). По-големи разлики могат да бъдат открити при отделните серии (CL, S, SL), но принципът на действие и компонентите са еднакви (самите амортисьори са с различна дължина и НЕ са взаимно заменяеми) и в повечето случаи взаимно заменяеми.

Най-лесният начин да определите дали един Мерцедес разполага с ABC от втора генерация е наличието на пулсаторна сфера върху тандемната хидравлична помпа. Всички W221 (които имат окачване ABC), C216 и R231 разполагат с този тип система (2nd generation ABC). R230 след 2007 г. получава подобрения дизайн на АБЦ.

Основните компоненти в детайли:

 

Тандемна помпа – ABC + Волан

 

Помпата за АБЦ окачването, както и помпата за хидравликата на волана са интегрирани в един общ компонент, който се нарича тандемна помпа. Въпреки, че делят един корпус и имат общо задвижване посредством ос, шайба и ремък, те са две отделни помпи. Кръговете на маслото са напълно отделени, както и резервоарите за масло съдържат различен флуид. Най-често се поврежда ABC частта на помпата, докато воланът на автомобила продължава да функционира нормално. В такъв случай трябва да се демонтира цялата помпа и да бъде ремонтирана САМО дефектната част (при закупуване на нова помпа НЕ се продават отделните части – за Мерцедес - Бенц помпата е НЕделима резервна част).

AirShox EU ремонтира ABC помпи от първо и второ поколение, с гаранция 12 месеца. Ние можем да установим конкретния проблем и да отстраним само него, запазвайки останалата част от компонентите. Целта е по-достъпна цена, БЕЗ да се намали надеждността и качеството на крайния ремонтиран/рециклиран продукт.

Според модела помпите имат различни номера:

SL280/350-230.454, SL350-230.456/458, SL63AMG-230.470, SL500/550-230.471: A0054667201

230.467/.475/.474 преди 2005:

SL350-230.467, SL500-230.475, SL55AMG-230.474:

A0034665001 (стар номер: A0034662701)

Обновеният вариант с номер A0034665001 /LFR430 LH2110910 (ABC: 200/Волан: 128 bar) се произвежда от IXETIC в Bad Homburg. Помпите работят на налягане до 195BAR, когато системата е изправна.

A0054667301: SL600-230.476/477, SL65AMG-230.479 от F 109966 от 23.06.2005

A0054669901: SL65AMG Black Series (Code P99) - 230.479

A0034665301: SL65AMG 230.479, SL600-230.476 до F122820 до 30.03.2006

ABC Тандемна помпа на  маслено  окачване

 

 

Предната част на помпата (от към ремъка и шайбата) отговаря за Active Body Control – задната за хидравликата на волана. ABC функционира по спецификация със зеленикаво масло Pentosin CHF 11S, докато воланът - с жълтеникав флуид с номер: ХХХХХХХХ.

Тактове на ABC помпа

 

 

Когато буталото се движи надолу (към оста) в цилиндъра се получава вакуум. Посредством този вакуум помпата засмуква масло през калибриран в буталото отвор. Веднага след подминаване на долна мъртва точка на буталото, отворът в него се затваря. След това маслото преминава през еднопосочен клапан на налягане и навлиза в системата с високо налягане. Веднага след горна мъртва точка еднопосочният клапан се затваря под напора на пружина, чиято сила в този момент е по-голяма от тази на налягането на маслото в камерата.

Пружина и бутало на помпа от Active Body Control

 
 

 

При 1500 оборота и напълно отворен дроселиращ клапан, дебитът на помпата е около 10.5 L/min (теоретично максимално налягане над 255BAR), при напълно затворен клапан – 1 L/min (теоретично максимално налягане на празен ход около 210BAR). Средният дебит на помпата при нормална работа и изправна система трябва да бъде около 2 L/min.  Маслено окачване, хидравлични амортисьори и рециклиране  ремонт на амортисьори

Телефони 

Станислав Цончев
Call +359 887260560
Управител

Петя Димитрова
Call +359 88 787 1330 Мениджър клиенти

 

Facebook  

Обслужваме клиенти от цялата страна

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #f_syc9 #eef77 #020614063440